First record of Neocyamus physeteris (Pouchet, 1888) (Crustacea: Amphipoda: Cyamidae), ectoparasite of the sperm whale (Physeter macrocephalus Linnaeus, 1758) off the Balearic Islands and iberian waters.

Garcia, L., Morey, G., Morrison, D. and Pozo, M. 2024. First record of Neocyamus physeteris (Pouchet, 1888) (Crustacea: Amphipoda: Cyamidae), ectoparasite of the sperm whale (Physeter macrocephalus Linnaeus, 1758) off the Balearic Islands and iberian waters. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 67: 9-15. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 27-12-2023; revisió acceptada: 5-01-2024; publicació online: 5-01-2024.

The marine cyamid amphipod Neocyamus physeteris, ectoparasite of the sperm whale Physeter macrocephalus, is recorded for the first time off the Balearic Islands and in Iberian waters. The species has been reported only a few occasions in the Mediterranean Sea. The specimens were collected in 2018 on a stranded female sperm whale, dead, in the Bay of Pollença (island of Mallorca, western Mediterranean).
Key words: Stranding, Mallorca, Pollença bay, Cetacea, Odontoceti, Crustacean, Isocyaminae, parasite.

L’amfípode marí ciàmid Neocyamus physeteris, paràsit del catxalot Physeter macrocephalus, es registra per primera vegada en aigües de les illes Balears i ibèriques. L’espècie ha estat citada en poques ocasions a la mar Mediterrània. Els exemplars es van capturar sobre un exemplar femella de catxalot, ja mort, encallat el 2018 a la badia de Pollença (illa de Mallorca, Mediterrània occidental).
Paraules clau: Encallament, Mallorca, badia de Pollença, Cetaci, Odontocets, Crustaci, Isocyaminae, paràsit.

Lluc GARCIA, MUCBO | Museu Balear de Ciències Naturals (FJBS-MBCN), carretera Palma-Port de Sóller, km 30,5, 07100 Sóller, Illes Balears. llucgarciaisopoda@gmail.com ; Gabriel MOREY and Miguel POZO Fundació Save the Med. C/ Bonaire, 34. 07350 Binissalem. Illes Balears ; Debora MORRISON, Fundació Palma Aquarium. C/ Manuela de los Herreros i Sorà, 21. 07610 Palma. Illes Balears.

Autors

Lluc Garcia Socia, Sóller 1953.

Naturalista de formació autodidacta, especialitzat en crustacis, principalmemt Isòpodes terrestres.

He traballat durant 25 anys com a periodista, amb una especial dedicació a temes de medi ambient i natura, compaginant l’activitat professional amb la recerca científica a nivell privat.

Soc cofundador del Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller, on participo activament des de fa dècades amb competències de naturalista especialitzat en Crustacea (principalment Isòpodes terrestres i Crustacis decàpodes) i en aspectes museològics, tant pel que fa a treball de camp, preparació i conservació, com a recerca, educació i divulgació. Actualment soc col·laborador científic de la Fundació Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals i del Grup d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB i membre numerari de la Societat d’Història Natural de Balears. També soc vicepresident de la Societat d’Amics del Museu de Ciències Naturals i del Jardí Botànic de Sóller.

He participat en diferents projectes oficials de recerca en qualitat d’expert i he estat requerit per diverses institucions i grups de recerca nacionals i internacionals per a la identificació taxonòmica de material d’aquests grups zoològics.

És l’autor de més d’un centenar de publicacions divulgatives i científiques, principalment sobre crustacis, i he descrit una vintena de taxons nous per a la Ciència, incloent-hi nous gèneres i espècies.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 67 Any 2024 i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *