Primera detección del gorgojo de los eucaliptos, Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae), en las Islas Baleares (España).

Mascaró, M., Velázquez de Castro, A.J., Núñez, L. y Riba-Flinch, J.M. 2023. Primera detección del gorgojo de los eucaliptos, Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae), en las Islas Baleares (España). Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 66: 149-156. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 10-11-2023; revisió acceptada: 22-11-2023; publicació online: 29-11-2023.

Se da a conocer la presencia de Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae) en Mallorca (municipio de Alaró), así como de daños por defoliación en hojas de Eucalyptus globulus. Estas capturas representan el primer registro de la especie para las Islas Baleares, así como la confirmación de su presencia en el Mediterráneo occidental. Se ilustra la genitalia masculina de la especie.
Palabras clave: especie exótica, defoliador, colonización Islas Baleares, Mallorca.

The presence of Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae) in Mallorca (municipality of Alaró) is reported, as well as damages due to defoliation on Eucalyptus globulus leaves. These captures represent the first record of the species for the Balearic Islands, as well as the confirmation of its presence in the western Mediterranean. The male genitalia of this species are shown.
Keywords: alien species, defoliator, island colonization, Mallorca.

Es dóna a conèixer la presència de Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae) a Mallorca (municipi d’Alaró), així com danys per defoliació en fulles d’Eucalyptus globulus. Aquestes captures representen el primer registre de l’espècie per a les Illes Balears, així com la confirmació de la seva presència en la Mediterrània occidental. S’il·lustra la genitàlia masculina de l’espècie.
Paraules clau: espècie exòtica, defoliador, colonització Illes Balears, Mallorca.

Marc MASCARÓ, Interdisciplinary Ecology Group, Faculty of Sciences, University of the Balearic Islands, Edifici Guillem Colom Casasnovas, Departament de Biologia, Ctra. Valldemossa, km 7.5, 07122 Palma, Balearic Islands, Spain; Antonio J. VELÁZQUEZ DE CASTRO, Museo de la Universitat de València de Historia Natural, C/ Doctor Moliner, 50, 46100 Burjassot (València); Luís NÚÑEZ, Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Direcció general de Medi Natural i Gestió Forestal, Govern de les Illes Balears, C/ del Gremi de Corredors, 10, polígono de Son Rossinyol, 07009 Palma de Mallorca, Illes Balears; Josep M RIBA-FLINCH, consultor en Fitopatologia i Arboricultura, 17320 Tossa de Mar (Girona).

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 66 Any 2023 i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *