Establiment de la papallona monarca (Danaus plexippus L.; Danaidae; Lepidoptera) a les Illes Balears.

Rebassa, M., Tysoe, M. i Colom, P. 2023. Establiment de la papallona monarca (Danaus plexippus L.; Danaidae; Lepidoptera) a les Illes Balears. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 66: 103-109. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 10-07-2023; revisió acceptada:20-09-2023; publicació online: 30-09-2023.

Es presenta la cronografia de l’establiment de la papallona monarca (Danaus plexippus) a les Illes Balears, des dels primers albiraments, que daten de l’any 2008, fins a la constatació de la reproducció de l’espècie a diferents indrets de l’illa de Mallorca, tant el 2022 com de nou l’any 2023. Es relaciona aquesta colonització amb l’expansió territorial que experimenta la monarca pel sud i sud-est de la península Ibèrica.
Paraules clau: Migració de llarga distància, expansió rang de distribució, Gomphocarpus fruticosus, colonització Illes Balears, Lepidòpter.

The timeline of the establishment of the monarch butterfly (Danaus plexippus) in the Balearic Islands is outlined, from initial sightings in 2008 to the documented reproduction of the species in different areas of Mallorca in both 2022 and 2023. This colonization is linked to the expanding range of the species in the southern and south-eastern parts of the Iberian Peninsula.
Keywords: Butterfly migration, range expansion, Gomphocarpus fruticosus, island colonization, Lepidoptera.

Maties REBASSA, Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Llista de correus E-07458 Can Picafort. Mallorca; Marina TYSOE Arcus Reflexus, camí Rafalet, 07710 Sant Lluís, Menorca. ; i Pau COLOM, Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB), Miquel Marquès, 21, 07190 Esporles, Mallorca.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 66 Any 2023 i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *