Noves dades sobre el paleoambient i la malacofauna del jaciment del Pleistocè superior del molí de Santa Ponça (Mallorca, Illes Balears, Mediterrània occidental).

Matamales-Andreu, R. i Garcia-Palou, J. 2024. Noves dades sobre el paleoambient i la malacofauna del jaciment del Pleistocè superior del molí de Santa Ponça (Mallorca, Illes Balears, Mediterrània occidental). Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 67: 55-65. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 1-04-2024; revisió acceptada: 3-07-2024; publicació online: 04-07-2024.

El jaciment paleontològic del molí de Santa Ponça (Calvià, Mallorca, Mediterrània occidental) és conegut per la fauna de gasteròpodes terrestres que conté. Tot i això, la majoria de publicacions prèvies l’havien tractat de manera supèrflua. Durant el maig del 2023, en el marc d’unes obres promogudes per l’Ajuntament de Calvià, es va realitzar una intervenció paleontològica preventiva a la localitat. Gràcies a aquesta, es va poder estudiar amb més detall l’estratigrafia del jaciment, fins ara cobert pels depòsits del talús, i també recuperar nous fòssils. S’ha confirmat la presència al jaciment d’Iberellus companyonii, Xerocrassa frater, Chondrula gymnesica i Oxychilus lentiformis. Addicionalment, s’ha interpretat com un ambient de planeres loèssiques puntualment afectades per episodis torrencials. La presència de Chondrula gymnesica, juntament amb les característiques sedimentològiques de l’indret, suggereixen una datació entre el MIS-5d i el MIS-4 (Pleistocè Superior). Aquest conjunt de dades permeten actualitzar i ampliar el coneixement sobre aquest jaciment, que a partir d’ara romandrà cobert.
Paraules clau: Pleistocè superior, gasteròpodes, Santa Ponça, estratigrafia, sedimentologia.

The Molí de Santa Ponça palaeontological site (Calvià, Mallorca, western Mediterranean) is known for the terrestrial gastropod fauna it contains. However, most of the previous works had only considered it superfluously. During May 2023, in the framework of construction works promoted by the City Council of Calvià, a preventive paleontological intervention was carried out at the site. This made it possible to study the stratigraphy of the deposit in more detail, as it had been covered by slope sediments until then, and also to recover new fossils. The presence of the species Iberellus companyonii, Xerocrassa frater, Chondrula gymnesica and Oxychilus lentiformis has been confirmed at the site. Additionally, the palaeoenvironment has been interpreted as loessic plains sporadically affected by floods. The presence of Chondrula gymnesica, along with the sedimentological features of the site, suggests a dating between MIS-5d and MIS-4 (Late Pleistocene). All this new data makes it possible to update and expand the knowledge on this site, which will now remain covered.
Key words: Upper Pleistocene, gastropods, Santa Ponça, stratigraphy, sedimentology.

Rafel MATAMALES-ANDREU. MUCBO | Museu Balear de Ciències Naturals, FJBS-MBCN, ctra. Palma-Port de Sóller km 30,5, 07100 Sóller, Mallorca, Illes Balears. Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP-CERCA), Universitat Autònoma de Barcelona, Edifici ICTA-ICP, c/ Columnes s/n, Campus de la UAB, 08193 Cerdanyola del Vallès, Barcelona, Catalunya; Juan GARCIA-PALOU. MUCBO | Museu Balear de Ciències Naturals, FJBS-MBCN, ctra. Palma-Port de Sóller km 30,5, 07100 Sóller, Mallorca, Illes Balears.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 67 Any 2024 i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Noves dades sobre el paleoambient i la malacofauna del jaciment del Pleistocè superior del molí de Santa Ponça (Mallorca, Illes Balears, Mediterrània occidental).

  1. Bernat Morey Colomar diu:

    Enhorabona per l´estudi. Molt bé. Evident ment si se fa un estudi d´un LIP i a més s´amplia com és el cas el que aquest mostra per mors la intervenció humana, aquest augmenta de valor. La valoració de Morey (2020) és bastant correcta respecte del moment que se fa i dels estudis allà fets tot en comparació amb la resta de LIPs coetanis de l´illa i aquest estudi aporta alguna coseta més. Ara, el comentari de que Morey considera el LIP de poc valor sobra. No és cert. És fals. De fet , sols el fet d´haver lo catlaogat i d´haver proporcionat les llistes de LIPs a l’ Ajuntament de -Calvià , tot de manera gratuïta, ja indica el valor que dona aquest autor al LIP i que en definitiva ha motivat aquesta intervenció. Això tampoc queda clar a l´article. A cada un el seu. Pens que és el que toca. Del contrari la impresió que se dona pot ser un altra no adient. Falsa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *