On the identity of Porcellionides glaber (C. Koch in Rosenhauer, 1856): a redescription with nomenclatural and taxonomical remarks (Isopoda: Oniscidea: Porcellionidae).

Garcia, L. 2024. On the identity of Porcellionides glaber (C. Koch in Rosenhauer, 1856): a redescription with nomenclatural and taxonomical remarks (Isopoda: Oniscidea: Porcellionidae). Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 67: 41-54. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 31-01-2024; revisió acceptada: 24-02-2024; publicació online: 26-02-2024.

The morphological characteristics of the terrestrial isopod Porcellionides glaber (C. Koch in Rosenhauer, 1856), present in the Balearic Islands (Menorca), southern Iberian Peninsula and North Africa, are described and illustrated. Since its description on material from Malaga, the taxon has been mentioned in an unclear manner by different authors. As for nomenclature, it has been considered a name of dubious application (nomen dubium) and, as for taxonomy, it has been included in different categories of genus, species or subspecies level, although it has mainly been considered a subspecies of Porcellonides sexfasciatus (Budde-Lund, 1885). Currently, there are those who continue to consider it an uncertain taxon or one of disputed taxonomic validity (taxon inquirendum), given that the type material is considered lost and cannot be compared. The study of more than 120 specimens from different localities in its distribution area (including an almost topotypical locality) has allowed, on the one hand, to confirm that the taxon is identifiable based on its original description and, on the other hand, that all the specimens present little variable morphological characteristics that allow it to be differentiated from P. sexfasciatus and its valid subspecies, and can therefore be considered as an independent species.
Keywords: Crustacea, woodlouse, Menorca, Andalucia, North Africa, Betic-Rifian/Balearic species.

Es descriuen i il·lustren les característiques morfològiques de l’isòpode terrestre Porcellionides glaber (C. Koch in Rosenhauer, 1856), present a les Illes Balears (Menorca), sud de la península Ibèrica i el Nord d’Àfrica. Des de la seva descripció sobre material procedent de Màlaga, el tàxon ha estat esmentat de forma poc clara per diferents autors. Pel que fa a la nomenclatura, ha estat considerat un nom de dubtosa aplicació (nomen dubium) i, quant a la taxonomia, ha estat inclòs dins distintes categories de nivell gènere, espècie o subespècie, tot i que principalment s’ha considerat una subespècie de Porcellionides sexfasciatus (Budde-Lund, 1885). Actualment hi ha qui el segueix considerant un tàxon incert o de discutida validesa taxonòmica (taxon inquirendum), atès que el material tipus es considera perdut i no se pot confrontar. L’estudi de més de 120 exemplars de diferents localitats de la seva àrea de distribució (incloent una localitat quasi topotípica) ha permès, d’una banda, confirmar que el tàxon és identificable sobre la base de las seva descripció original i, d’altra banda, que tots els exemplars presenten característiques morfològiques poc variables que permeten diferenciar-lo de P. sexfasciatus i de les seves subespècies vàlides, podent ser considerat, per tant, com una espècie independent.
Paraules clau: Crustacis, Somereta del Bon Jesús, Menorca, Andalusia, Àfrica del Nord, espècie bètica-rifenya/balear.

Lluc GARCIA, MUCBO | Museu Balear de Ciències Naturals (FJBS MBCN)/ Interdisciplinary Ecology Group, University of the Balearic Islands.

Autor

Lluc Garcia Socia, Sóller 1953.

Naturalista de formació autodidacta, especialitzat en crustacis, principalmemt Isòpodes terrestres.

He traballat durant 25 anys com a periodista, amb una especial dedicació a temes de medi ambient i natura, compaginant l’activitat professional amb la recerca científica a nivell privat.

Soc cofundador del Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller, on participo activament des de fa dècades amb competències de naturalista especialitzat en Crustacea (principalment Isòpodes terrestres i Crustacis decàpodes) i en aspectes museològics, tant pel que fa a treball de camp, preparació i conservació, com a recerca, educació i divulgació. Actualment soc col·laborador científic de la Fundació Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals i del Grup d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB i membre numerari de la Societat d’Història Natural de Balears. També soc vicepresident de la Societat d’Amics del Museu de Ciències Naturals i del Jardí Botànic de Sóller.

He participat en diferents projectes oficials de recerca en qualitat d’expert i he estat requerit per diverses institucions i grups de recerca nacionals i internacionals per a la identificació taxonòmica de material d’aquests grups zoològics.

És l’autor de més d’un centenar de publicacions divulgatives i científiques, principalment sobre crustacis, i he descrit una vintena de taxons nous per a la Ciència, incloent-hi nous gèneres i espècies.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 67 Any 2024 i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *