Primera citació del cargol terrestre invasor Xerolenta obvia (Menke, 1828) (Gastropoda, Geomitridae) a Catalunya

Bros, V. i Quintana-Cardona, J. 2023. Primera citació del cargol terrestre invasor Xerolenta obvia (Menke, 1828) (Gastropoda, Geomitridae) a Catalunya. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 66: 61-68. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 25-02-2023; revisió acceptada:30-04-2023; publicació online: 12-06-2023.

S’aporten dades sobre la primera citació a Catalunya de l’espècie nouvinguda, potencialment invasiva Xerolenta obvia (Menke, 1828). Es descriu la conquilla i l’aparell genital d’exemplars trobats a Sant Llorenç dels Morunys (Solsonès, Catalunya, NE península Ibèrica) i es comenten diferents aspectes que fan referència a l’hàbitat i el potencial invasiu de l’espècie.
Paraules clau: Mol·luscs terrestres, espècies introduïdes, espècies al·lòctones, península Ibèrica.

Data are provided on the first record in Catalonia of the introduced, potentially invasive species Xerolenta obvia (Menke, 1828). The shell and genital apparatus of specimens found in Sant Llorenç dels Morunys (Solsonès, Catalonia, NE Iberian Peninsula) are described and different aspects related to the habitat and invasive potential of the species are discussed.
Key words: Terrestrial molluscs, introduced species, non-native species, Iberian Peninsula.

Vicenç BROS, Oficina Tècnica de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, c/Compte d’Urgell 187, Edifici del Rellotge 3a, 08036, Barcelona; i Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Passeig Picasso s/n 08003 Barcelona; Josep QUINTANA CARDONA, Carrer Gustau Mas 79, 1er, 07760 Ciutadella de Menorca, Illes Balears; i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Universitat Autònoma de Barcelona, Edifici ICTA-ICP, Carrer de les Columnes s/n, Campus de la UAB, 08193. Cerdanyola del Vallès, Barcelona.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 66 Any 2023 i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *