Notes i contribucions al coneixement de la flora de Menorca (XVIII). Contribució a la flora al·lòctona.

Fraga-Arguimbau, P., Mascaró-Sintes, C., Pallicer-Allès, X., Carreras-Martí, D., Seoane-Barber, M. i Truyol-Olives, M. 2022. Notes i contribucions al coneixement de la flora de Menorca (XVIII). Contribució a la flora al·lòctona. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 349-367. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 20-12-2022; revisió acceptada: 28-12-2022; publicació online: 30-12-2022.

Es presenta un recull de dades corològiques per a 43 tàxons al·lòctons de la flora vascular de Menorca. D’aquests, 16 són citats per primera vegada a les Balears: Agave salmiana Otto ex Salm-Dyck var. salmiana, Agave weberi J.F. Cels ex J. Poiss., Alocasia odora (G. Lodd) Spach, Aloe distans Haw., Aloe elegans Tod., Amaranthus palmeri S. Watson, Artemisia annua L., Asclepias curassavica L., Austrocylindropuntia cylindrica (Lam.) Backeb., Bougainvillea glabra Choisy, Canna coccinea Mill., Cephalocereus polylophus (DC.) Britton & Rose, Chenopodium probstii Aellen, Cylindropuntia imbricata subsp. spinosior (Engelm.) M.A.Baker, Cloud-H. & Majure, , Lamium purpureum L., Yucca gloriosa var. tristis Carrière. Altres 11 són novetat per a la flora al·lòctona de l’illa: Agave angustifolia Haw., Asparagus asparagoides (L.) Drucw, Gaura lindheimeri Engelm. & A. Gray, Linum grandiflorum L., Malephora lutea (Jacq.) Schwantes, Mesembryanthemum x vascosilvae (Gideon F.Sm., E.Laguna, Verloove & P.P.Ferrer) L. Sáez & Aymerich, Moricandia arvensis (L.) DC., Opuntia leucotricha DC. Phyllostachys aurea (André) Rivière & C. Rivière, Sesamum indicum L., Yucca gigantea Lem. Dels altres 16 tàxons es proporcionen localitats concretes que confirmen la seva presència a l’illa.

Paraules clau: corologia, flora al·lòctona, invasores, Menorca, Illes Balears.


Datasets for 43 alien plant species found in Menorca (Balearic Islands) are summarized. Of those taxa, 16 are newly recorded for the flora of the Balearic Islands: Agave salmiana Otto ex Salm-Dyck var. salmiana, Agave weberi J.F. Cels ex J. Poiss., Alocasia odora (G. Lodd) Spach, Aloe distans Haw., Aloe elegans Tod., Amaranthus palmeri S. Watson, Artemisia annua L., Asclepias curassavica L., Austrocylindropuntia cylindrica (Lam.) Backeb., Bougainvillea glabra Choisy, Canna coccinea Mill., Cephalocereus polylophus (DC.) Britton & Rose, Chenopodium probstii Aellen, Cylindropuntia imbricata subsp. spinosior (Engelm.) M.A.Baker, Cloud-H. & Majure, , Lamium purpureum L., Yucca gloriosa var. tristis Carrière. Other 11 are new for the flora of Menorca: Agave angustifolia Haw., Asparagus asparagoides (L.) Drucw, Gaura lindheimeri Engelm. & A. Gray, Linum grandiflorum L., Malephora lutea (Jacq.) Schwantes, Mesembryanthemum x vascosilvae (Gideon F.Sm., E.Laguna, Verloove & P.P.Ferrer) L. Sáez & Aymerich, Moricandia arvensis (L.) DC., Opuntia leucotricha DC. Phyllostachys aurea (André) Rivière & C. Rivière, Sesamum indicum L., Yucca gigantea Lem. For the remaining 16 taxa precise locations are provided, thus their presence in the island is confirmed.

Keywords: chorology, alien flora, invasive species, Menorca, Balearic Islands.

Pere FRAGA-ARGUIMBAU, Fundació Privada Carl Faust. Passeig Carl Faust, 9. 17300 Blanes (Girona); Cristòfol MASCARÓ-SINTES, GOB Menorca. Camí des Castell, 53. 07702 Maó; Xec PALLICER-ALLÈS, David CARRERAS-MARTÍ, Observatori Socioambiental de Menorca. Institut Menorquí d’Estudis. Camí des Castell Castell, 28. 07702 Maó., Magda SEOANE-BARBER GOB Menorca. Camí des Castell, 53. 07702 Maó; Miquel TRUYOL-OLIVES. Tots els autors pertanyen a la Comissió de Botànica. GOB Menorca – Institut Menorquí d’Estudis. Camí des Castell, 28. 07703 Maó. E-mail.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 65 Any 2022 i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *