On some interesting records of sea slugs (Mollusca: Gastropoda: Heterobranchia) from
the Balearic Islands

Ballesteros, E., Movilla, J. and Cefalì, M.E. 2022. On some interesting records of sea slugs (Mollusca: Gastropoda: Heterobranchia) from the Balearic Islands. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 291-297. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 19-11-2022; revisió acceptada: 09-12-2022; publicació online: 09-11-2022.

We report on the presence of four species of sea slugs (Mollusca: Gastropoda: Heterobranchia) from the Balearic Islands. The exotic sea hare Bursatella leachii Blainville, 1817 was extremely common in the shallow sandy bottoms of Alcudia Bay (Mallorca) in October 2022. The nudibranch Martadoris mediterranea (Domínguez, Pola & Ramon, 2015) was observed in the rocky habitats dominated by the seaweed Osmundaria volubilis (Linnaeus) R.E.Norris in Na Foradada (Arxipèlag de Cabrera) in September 2020. The sacoglossans Aplysiopsis elegans Deshayes, 1853 and Caliphylla mediterranea A. Costa, 1867 were recorded living inside the fronds of an unidentified species of the green alga Bryopsis in Cala en Blanes (Menorca) in October 2022.
Keywords: Bursatella, Martadoris, Aplysiopsis, Caliphylla, Balearic Islands, Mediterranean Sea.

Es dona a conèixer la presència de quatre espècies de llimacs marins (Mol·luscs Gasteròpodes) a les Illes Balears. L’espècie exòtica de llebre de mar Bursatella leachii Blainville, 1817 era extraordinàriament comuna als fons sorrencs poc profunds de la badia d’Alcúdia (Mallorca) el mes d’octubre de 2022. El nudibranqui Martadoris mediterranea (Domínguez, Pola & Ramon, 2015) fou observat en l’hàbitat de fons rocosos dominat per l’alga Osmundaria volubilis (Linnaeus) R.E.Norris a Na Foradada (Arxipèlag de Cabrera) el mes de septembre de 2020. Els sacoglossos Aplysiopsis elegans Deshayes, 1853 i Caliphylla mediterranea A. Costa, 1867 foren trobats vivent entre els tal·lus d’una espècie d’alga verda no identificada pertanyent al gènere Bryopsis a Cala en Blanes (Menorca) el mes d’octubre de 2022.
Paraules clau: Bursatella, Martadoris, Aplysiopsis, Caliphylla, Illes Balears, Mediterrània.

ENRIC BALLESTEROS: Centre d’Estudis Avançats de Blanes-CSIC, Acc. Cala Sant Francesc 14, 17300 Blanes, Girona, Spain.; JUANCHO MOVILLA, MARIA ELENA CEFALÌ: Estació d’Investigació Jaume Ferrer, Centre Oceanogràfic de les Balears, CN Instituto Español de Oceanografía-CSIC. 0770 Maó. Illes Balears, Spain
Corresponding author: Enric Ballesteros.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 65 Any 2022 i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *