Spearfishing in the Balearic Islands (western Mediterranean): affected species and yield.

Riera-Batle, I. and Grau, A.M. 2022. Spearfishing in the Balearic Islands (western Mediterranean): affected species and yield. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 185-205. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 12-08-2022; revisió acceptada:20-08-2022; publicació online: 2-09-2022.

In this study, we quantify the pressure of spearfishing on fish communities in rocky coastal habitats of the Balearic islands (western Mediterranean). The study was carried out in four marine protected areas. Spearfishing affected at least 35 species of fishes and cephalopods, among which the most abundant were Diplodus sargus, Octopus vulgaris, Mullus spp. and Sciaena umbra, with an intrinsic vulnerability index of 65.43, a value considered to be between high and very high. A decreasing trend over time for the mean of the capture per unit effort (CPUE) (kg/spear fisherman·h) was shown, but an increasing trend over time in the mean size of the more representative species (D. sargus, S. umbra, Epinephelus marginatus, Scorpaena scrofa and Labrus spp.) was also observed. The results support the assumption that spearfishing may lead to changes in the trophic structure of rocky fish communities in the Mediterranean coasts because it is especially efficient with respect to high trophic level species that have a long life, slow growth and low reproductive potential.
Keywords: spearfishing, catches, vulnerable species, CPUE, western Mediterranean.

En aquest estudi es quantifica la pressió que la pesca submarina exerceix sobre les comunitats de peixos dels hàbitats rocosos litorals en el Mediterrani i s’ha dut a terme en quatre àrees marines protegides de les illes Balears (Mediterrània occidental). La pesca submarina afecta un mínim de 35 espècies de peixos i cefalòpodes, de les quals les més abundants foren Diplodus sargus, Octopus vulgaris, Mullus spp. i Sciaena umbra, i l’índex de vulnerabilitat intrínseca de la modalitat és de 65.43, un valor considerat entre alt i molt alt. S’observa una tendència decreixent en el temps de la captura per unitat d’esforç (CPUE) mitjana (kg/pescador·h) però, alhora, coincideix amb una tendència creixent amb el temps de la talla mitjana de la majoria d’espècies més significatives (D. sargus, S. umbra, Epinephelus marginatus, Scorpaena scrofa i Labrus spp.). Els resultats recolzen l’assumpció de què la pesca submarina pot provocar canvis en l’estructura tròfica de les comunitats de peixos litorals d’hàbitat rocós de la costa Mediterrània atès que és especialment eficient amb les espècies de nivell tròfic alt que tenen una vida llarga, un creixement lent i un potencial reproductiu baix.
Paraules clau: pesca submarina, captures, espècies vulnerables, CPUE, Mediterrània occidental.

Inmaculada RIERA BATLE: Tragsatec, Passatge de Cala Figuera, 6, 07009. Palma, Illes Balears, Spain. Antoni M. GRAU JOFRE: Directorate of Fisheries of the Autonomous Government of the Balearic Islands. Carrer de la Reina Constança, 4, 07006. Palma, Illes Balears, Spain. Corresponding author.

Foto: Enric Ballesteros 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 65 Any 2022 i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *