Actualització de l’estatus dels odonats de les Illes Balears. Un repàs a la seva situació des de començaments del segle XX fins a l’actualitat.

Rebassa, M. i Canyelles, X. 2022. Actualització de l’estatus dels odonats de les Illes Balears. Un repàs a la seva situació des de començaments del segle XX fins a l’actualitat. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 97-115. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 7-03-2022; revisió acceptada:23-05-2022; publicació online: 25-05-2022.

Es presenta, per primera vegada, un catàleg complert de totes les espècies d’odonats (zigòpters i anisòpters) citades a les Illes Balears des de començaments del segle XX, incloses les que a dia d’avui es consideren fruit de passats errors d’identificació. S’han compilat dades de 41 espècies, de les que 31 es consideren vàlides. Per a cada espècie s’indica el seu estatus per a cada una de les 4 illes (Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera), així com la seva tendència poblacional. Es compara el catàleg balear amb altres catàlegs de regions properes, discutint-ne les principals diferències.
Paraules clau: catàleg, estatus, evolució, Illes Balears, odonats, segle XX, segle XXI.

This paper presents, for the first time, a complete catalog of all species of Odonata (Zygoptera and Anisoptera) mentioned in the Balearic Islands since the beginning of the twentieth century, including those that today are considered the result of past identification errors. Data were collected from 41 species, 31 of which are considered valid. For each species, its status is indicated for each of the 4 islands (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), as well as its population trend. The Balearic catalog is compared with other catalogs from nearby regions, discussing its main differences.
Keywords: catalog, status, evolution, Balearic Islands, Odonata, twentieth century, 21st century.

Maties REBASSA i Xavier CANYELLES, Societat d’Història Natural de les Balears, carrer Margalida Xirgu, 16, baixos, 07011, Palma.


Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 65 Any 2022 i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *