Primera cita d’Oecanthus dulcisonans (Gorochov, 1993) (Orthoptera: Gryllidae: Oecanthinae) per a les Balears. Utilització de la bioacústica com a eina taxonòmica.

Reus-Viver, J. 2022. Primera cita d’Oecanthus dulcisonans (Gorochov, 1993) (Orthoptera: Gryllidae: Oecanthinae) per a les Balears. Utilització de la bioacústica com a eina taxonòmica. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 9-16. ISSN 0212-260X. e-ISSN Palma.

Recepció del manuscrit: 23-01-2022; revisió acceptada:28-02-2022; publicació online: 2-03-2022.

Oecanthus Blanchard, 1845 és un gènere de grills trepadors. A Europa es coneixen dues espècies d’aquest gènere, Oecanthus pellucens (Scopoli, 1763) i Oecanthus dulcisonans (Gorochov, 1993), però només O. pellucens s’havia registrat a les Illes Balears. Segons les dades actuals, O. dulcisonans és una espècie relativament escassa, i la seva distribució arreu d’Europa és limitada. Tanmateix, hem de tenir en compte que és morfològicament molt similar a O. pellucens, una espècie ben coneguda i present a tot el Paleàrtic, i això explica el fet que històricament s’hagin confós a l’hora de classificar-les. El seu cant o estridulació, en canvi, permet diferenciar aquestes dues espècies al camp. L’anàlisi de diversos enregistraments d’àudio, realitzats durant la campanya 2020, ha servit per identificar i registrar per primera vegada Oecanthus dulcisonans a les Balears. S’aporten els primers enregistraments d’Oecanthus dulcisonans a les Balears i informació sobre les principals característiques diferenciadores del cant d’aquesta espècie. Aquestes dades volen ser la base per a posteriors estudis sobre el seu estat ecològic i la seva distribució geogràfica a les Illes Balears.

Paraules clau: Oecanthinae, Oecanthus dulcisonans, estridulació, bioacústica, ecoacústica, fonotaxonomia, Illes Balears.

Oecanthus Blanchard, 1845 is a genus of tree crickets. Two species of this genus are known in Europe, Oecanthus pellucens (Scopoli, 1763) and Oecanthus dulcisonans (Gorochov, 1993), but only O. pellucens had been registered in the Balearic Islands. According to the existing data, Oecanthus dulcisonans is a relatively rare species and its distribution across Europe is limited. However, we must bear in mind that its morphology is very similar to that of Oecanthus pellucens, a very well-known species which is present all over the Palearctic region. Their morphological similarity explains the fact that the two have historically been confused during classification processes. Their song or stridulation, on the other hand, makes it possible to differentiate these two species in the field. The analysis of the recordings of their stridulations in the field, carried out during the 2020 campaign, has made it possible to identify Oecanthus dulcisonans for the first time in the Balearic Islands. The first recordings of Oecanthus dulcisonans in the Balearic Islands and information on the main differentiating characteristics of this species are provided. This data serves as a basis for further studies on the ecological status and the geographical distribution of this species in the Balearic Islands.

Keywords: Oecanthinae, Oecanthus dulcisonans, stridulation, bioacoustics, ecoacoustics, phonotaxonomy, Balearic Islands

Jaume REUS-VIVER. Carrer Aragó 44, 8B. 07005, Palma (Balears) jaumerv@gmail.com.


Enregistrament de Ocanthus dulcisonans

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 65 Any 2022 i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *