La gestió dunar en espais naturals protegits del litoral de Girona i el seu efecte en la població del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) durant el període 2012-2020.

Guinart, E., Burgas, A., Ramos, S., Martí-Aledo, J. i Roig-Munar, F.X. 2021. La gestió dunar en espais naturals protegits del litoral de Girona i el seu efecte en la població del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) durant el període 2012-2020. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 64: 91-100. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 23-04-2021; revisió acceptada: 24-10-2021; publicació online: 02-12-2021.

Ponència presentada en el 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) celebrat en 2020 a Menorca.

A Catalunya, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) selecciona les platges com a hàbitat preferent per a nidificar. L’ús humà intensiu de les platges a la primavera i a l’estiu, així com una planificació i gestió incorrecta d’aquest espai litoral (p.e. aparcament de vehicles a la sorra, trepig i trànsit de persones i animals domèstics per indrets sensibles o neteja mecanitzada extensiva) suposen una pressió que posa en risc el seu èxit reproductor. Des de fa anys s’apliquen mesures de gestió dunar al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (p.e. restriccions temporals d’accessibilitat, restauració del sistema de llacunes costaneres, restriccions en la neteja mecanitzada arran de duna). L’any 2017 s’incrementa l’esforç econòmic i tècnic i s’actualitzen els abalisaments en zones de nidificació, s’instal·len captadors sedimentaris i s’ordenen els accessos a les platges per afavorir la població del corriol camanegre i la flora amenaçada present. Sense realitzar una anàlisi quantitativa de l’impacte positiu d’aquesta actuació s’observa una recuperació de l’ecosistema platja i millora del paisatge, així com una incidència global positiva en les espècies de fauna d’aquests ambients i, en especial, del corriol camanegre.


Paraules clau: Charadrius alexandrinus, població nidificant, gestió ecosistema platja.

In Catalonia, the Kentish plover (Charadrius alexandrinus) breeding population mainly concentrates in beaches. The increase of human activities for leisure in spring and summer, plus a lack of planning and incorrect management (using part of the beaches as a parking area, disrespect of sensitive areas by human and dogs or mechanised beach cleaning) entails a pressure and a risk for the breeding success. Natural Park of Aiguamolls of Emporda and Montgri, les Illes Medes and Baix Ter Natural Park have been implementing temporary restriction access, coastal lagoon restoring or restriction of mechanised cleaning. In 2017 economical and technical effort increased, with access regulation, sand fence installation and specific measures to improve Kentish plover population and also protected endangered flora. The results show not only a recovery of the beach ecosystem but an improvement of the landscape, as well as a global positive effect in wildlife and specially, to the Kentish plover.


Key words: Charadrius alexandrinus, breeding population, beach ecosystem management.

Emma GUINART, Secció de Biodiversitat i Medi Natural. Serveis Territorials a Girona. Departament de Territori i Sostenibilitat. Plaça Pompeu Fabra, 1 17002 eguina@gmail.com (autora de correspondencia); Albert BURGAS, Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Departament de Territori i Sostenibilitat aburgas@gmail.com; Santi RAMOS, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Departament de Territori i Sostenibilitat s.ramosl@gencat.cat; Jordi MARTÍ ALEDO, Guia ornitològic i tècnic de seguiment de fauna a l’Empordà. C/ de l’Arn, 8 1r 17472 L’Armentera jmartialedo@gmail.com i Francesc Xavier ROIG MUNAR, Consultor ambiental xiscoroig@gmail.com.

CC BY 2.0 Michael L. Baird 
Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 64 Any 2021 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *