Sobre la presència de Camponotus barbaricus Emery 1905 (Hymenoptera: Formicidae) a Mallorca

Díaz-Calafat, J. i Fortis, J. 2022. Sobre la presència de Camponotus barbaricus Emery 1905 (Hymenoptera: Formicidae) a Mallorca. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 65: 17-21. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma.

Recepció del manuscrit: 16-03-2022; revisió acceptada:22-03-2022; publicació online: 25-03-2022.

Es detecta per primer cop Camponotus barbaricus Emery 1905 a dues localitats a l’illa de Mallorca. Fins ara desconeguda, aquesta espècie de formiga passa a ser la més grossa de tota la nostra fauna. Seria estrany que una formiga d’aquestes dimensions i de comportament agressiu cap a altres artròpodes s’hagi passat per alt fins ara. Per això, sembla que la possibilitat d’una introducció recent és la més probable, tot i que no es pot descartar completament que aquesta espècie sigui en realitat autòctona de l’arxipèlag Balear.
Paraules clau: primera cita, Formicidae, Mallorca, Camponotus.

Camponotus barbaricus Emery 1905 is recorded for the first time in two locations on the island of Mallorca. Unknown to the area until now, this ant species has become the biggest of our fauna. It would be odd that such a big species, which also shows aggressive behaviour towards other arthropods, had been overlooked up to this point. For this reason, it seems that the possibility of a recent introduction of this species on the island of Mallorca is the most likely, even though we cannot completely rule out that this species be actually autochthonous to the archipelago.
Key words: first record, Formicidae, Mallorca, Camponotus.

JOAN DÍAZ-CALAFAT. Cristòfol Llompart, 8-1. Sa Cabaneta (Marratxí) 07141 – Mallorca, Illes Balears / Southern Swedish Forest Research Centre, Swedish University of Agricultural Sciences, 230 53 Alnarp, Sweden. JORGE FORTIS. Vectobal, Department of Development and Science, Palma, Spain. Autor de correspondència: Joan Díaz-Calafat.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 65 Any 2022 i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *