Tendència poblacional nidificant del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) en quatre espais naturals protegits del litoral de Girona, Catalunya 2000-2020

Guinart, E., Gutiérrez, R., Hontangas, J., Feliu, P., Carrión, G. i Ramos, S. 2021. Tendència poblacional nidificant del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) en quatre espais naturals protegits del litoral de Girona, Catalunya 2000-2020. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 64: 83-90. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 23-04-2021; revisió acceptada: 24-10-2021; publicació online: 09-11-2021.

Ponència presentada en el 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) celebrat en 2020 a Menorca.

El corb marí emplomallat mediterrani Phalacrocorax aristotelis desmarestii és un tàxon endèmic de la Mediterrània. La població reproductora d’aquesta espècie a Catalunya es concentra , en la seva totalitat, en els penya-segats litorals de la Costa Brava (Girona). La distribució dels nius no és uniforme ni segueix un patró determinat i ho fa en diversos espais naturals protegits: Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ZEPA Litoral del Baix Empordà, Parc Natural de Cap de Creus i ZEPA Massís de Cadiretes. El seguiment de la població nidificant a Catalunya s’inicia a finals de desembre-principis de gener, quan ja es pot observar una territorialitat dels adults i fins i tot les primeres parelles instal·lades en els llocs de cria. Es disposa de dades acumulades dels darrers 20 anys (2000-2020) i amb els resultats obtinguts s’ha realitzat una anàlisi de la tendència poblacional amb el mètode TRIM. S’observa una tendència global a l’increment moderat i una distribució no uniforme als diferents sectors del litoral atribuïda a una casuística diferenciada atesa l’aparent suficiència de llocs adients per a la cria .
Paraules clau: Phalacrocorax aristotelis desmarestii, població reproductora, mètode TRIM

Mediterranean Shag Phalacrocorax aristotelis desmarestii is a Mediterranean endemic taxon. In Catalonia, the Costa Brava cliffs hold the whole breeding population. We have not found any uniform pattern regarding the distribution of the nests which are included in different protected Areas, either Natural Parks or Nature 2000 network areas: Natural Park of Montgri, Medes Isles and Ter, Litoral del Baix Emporda SPA, Natural Park of Cap de Creus and Massis de Cadiretes SPA. The monitoring of the breeding population begins at late December or beginning of January when adults can be observed already in the breeding area or even in the nests. We present data for the last 20 years (2000-2020) and tendencies of the population, both global and within any protected area. Breeding pairs trend was analysed with TRIM methodology. The results show a moderate increase which is not uniform amongst the different areas. Local circumstances might explain these differences given the apparent lack of shortage of suitable breeding grounds.
Key words: Phalacrocorax aristotelis desmarestii, breeding population, TRIM methodology.

Emma GUINART, Secció de Biodiversitat i Medi Natural. Serveis Territorials a Girona. Departament de Territori i Sostenibilitat. Plaça Pompeu Fabra, 1 17002 eguinart@gencat.cat (autora de correspondencia); Ricard GUTIÉRREZ, Servei de Fauna i Flora. Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya. Provença, 204 08036 Barcelona rgutierrez@gencat.cat Joan HONTANGAS, joanhontangas@hotmail.com; Ponç FELIU, Biòleg. Parc Natural de Cap de Creus. Generalitat de Catalunya. Palau de l’Abat. Monestir de Sant Pere de Rodes 17489 El Port de la Selva poncfeliu@gencat.cat ; Gerard CARRIÓN, Parc Natural de Cap de Creus. Generalitat de Catalunya. Palau de l’Abat. Monestir de Sant Pere de Rodes 17489 El Port de la Selva gerard.carrions@gencat.cat ; Santi RAMOS, Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter. Generalitat de Catalunya. Passeig del Port, s/n 17258 l’Estartit s.ramosl@gencat.cat

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 64 Any 2021 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *