High concentrations of European Storm Petrel (Hydrobates pelagicus ssp. melitensis) at tuna farms in the Western Mediterranean Sea

Josa, P, Soliño, L. and Solé, J. 2021. High concentrations of European Storm Petrel (Hydrobates pelagicus ssp. melitensis) at tuna farms in the Western Mediterranean Sea. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 64: 23-37. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 22-04-2021; revisió acceptada: 5-07-2021; publicació online: 16-07-2021.

Ponència presentada en el 2n Congrés d’Ornitologia dels Terres de Parla Catalana (COTPC) celebrat en 2020 a Menorca.

Offshore fish farms are attracting points for several species of seabirds. In 2015, high concentrations of European storm petrels (Hydrobates pelagicus, Linnaeus 1758) were spotted nearby an offshore fish farm devoted to fattening of bluefin tuna (Thunnus thynnus, Linnaeus 1758), located 2.5 miles off l’Ametlla de Mar in Sant Jordi Gulf (Catalonia, NE Iberian Peninsula). During 6 years, censuses at the tuna cages were undertaken to study storm petrel abundances, as well as their autoecology, phenology, behavior and interaction with other seabirds. Storm petrel numbers peaked in spring and summer, accounting for more than 100 individuals, with their maximum recorded in May. It must be noted the great density registered in 2020 with 455 individuals observed, which represent the highest number ever recorded in Catalonia. These figures are extraordinary at Catalonian coasts, where references of big flocks of this species are scarce. Important aggregations of storm petrel associated with tuna farms were previously described in Malta and in the Southeast of the Iberian Peninsula. However, these farms are located relatively near their breeding colonies whilst in the case of individuals studied in l’Ametlla de Mar the nearest colonies known are Columbretes and Balearic Islands, which are much further from the fish farm than in the formerly mentioned cases. Our results point to offshore fish farms as a predictable feeding ground for H. p. melitensis. More research is needed to improve the knowledge on the main feeding areas of this endemic Mediterranean subspecies as a main tool for its management and conservation.

Keywords: Seabirds, Procelaridae, Storm petrel, Aquaculture, Tuna fattening.

Les instal·lacions aqüícoles a mar obert presenten condicions que atrauen diverses espècies d’ocells marins. L’any 2015 es van detectar agregacions d’ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus, Linnaeus 1758) al voltant de les instal·lacions aqüícoles destinades a l’engreix de tonyina roja (Thunnus thynnus, Linnaeus 1758), situades a 2,5 milles de la costa de l’Ametlla de Mar, al golf de Sant Jordi (Catalunya, NE Península Ibèrica). Durant 6 anys s’han realitzat censos i s’ha estudiat aspectes de l’autoecologia de l’espècie, com la fenologia, el comportament i les interaccions amb altres aus marines. La primavera i estiu es detecten agregacions que superen el centenar d’exemplars, amb màxims al mes de maig. Destaquen els 455 individus observats l’any 2020, l’agrupació més nombrosa registrada a Catalunya coneguda pels autors. Les xifres obtingudes són excepcionals a la costa Catalana, on són molt escasses les citacions de grans grups. A Malta i al sud-est de la Península Ibèrica s’han descrit concentracions d’ocells de tempesta en instal·lacions aqüícoles de tonyina, sempre pròximes a colònies de reproducció. En el cas de l’Ametlla de Mar les colònies de reproducció conegudes estan molt allunyades, les més pròximes a les illes Columbrets o les Balears. Les dades aportades mostren la importància que poden tenir les instal·lacions aqüícoles com a punt d’alimentació predictible per a la subespècie melitensis de l’ocell de tempesta. Cal seguir avançant en el coneixement de les principals àrees d’alimentació d’aquesta subespècie endèmica del Mediterrani, com a eina fonamental per la seva gestió i conservació.

Paraules clau: Aus marines, Procelaridae, Ocell de tempesta, Aqüicultura, Engreix de tonyina.

Pere JOSA, Lucía SOLIÑO and Jaume SOLÉ, BIOSCICAT Societat Catalana de Ciències per la Conservació de la Biodiversitat. Rambla Nova, 21, 43003 Tarragona, email: sole@bioscicat.org

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 64 Any 2021 i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *