First record of Armadilloniscus candidus Budde-Lund, 1885 in the coastal areas of the Iberian Peninsula (Crustacea: Oniscidea: Detonidae)

Garcia, L. and Robla, J. 2021. First record of Armadilloniscus candidus Budde-Lund, 1885 in the coastal areas of the Iberian Peninsula (Crustacea: Oniscidea: Detonidae). Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 64: 39-46. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 23-juny-2021; revisió acceptada: 06-juliol-2021; data publicació online 07-juliol-2021.

Armadilloniscus Uljanin, 1875 is a genus of halophilic woodlice that strictly occurs in coastal habitats. Two species are known in the coastal areas of the western Mediterranean and only one species, A. ellipticus, was previously recorded in the Iberian Peninsula and the Balearic Islands. Another species, A. candidus, is reported for the first time in Asturias and the Iberian Peninsula. This species could have arrived to the Atlantic coast attached to floating objects, like logs, trunks or plants. The record shows the capability of A. candidus to adapt to coastal areas of the Atlantic. Until now, this species was only documented in the Atlantic by two single records from the French coast and the Azores islands. Ecological data are provided of this species in the Iberian Peninsula. Finally, figures of the habitus and of the morphological characteristics are provided, that allow the identification of the two species of Armadilloniscus present in the Iberian coastal areas.
Keywords: Armadilloniscus, Oniscidea, halophilic terrestrial isopods, Iberian Peninsula, Atlantic coasts.

Armadilloniscus Uljanin, 1875 és un gènere d’isòpodes terrestres halòfils que ocupen hàbitats estrictament litorals. A les costes de la Mediterrània occidental es coneixen dues espècies d’aquest gènere i sols una d’elles ha estat enregistrada a la península Ibèrica i a les Balears: A. ellipticus. L’altra espècie, A. candidus, se cita per primera vegada a les costes d’Astúries i de la península Ibèrica. Aquesta espècie pot arribar fins a les costes atlàntiques adherida a objectes flotants com fustes, troncs o plantes. Aquest registre demostra la capacitat d’A. candidus per colonitzar el litoral atlàntic, que fins ara sols estava documentada per dos únics registres a la costa atlántica francesa i a les illes Açores. Es proporcionen dades ecològiques addicionals d’aquesta espècie a la península Ibèrica. Finalment, es proporcionen figures de l’hàbitus i de les característiques morfològiques que permeten identificar les dues espècies d’Armadilloniscus presents a les costes ibèriques.
Paraules clau: Armadilloniscus, Oniscidea, isòpodes terrestres halòfils, península Ibèrica, costes atlàntiques.

Lluc Garcia, Balearic Museum of Natural Sciences/Interdisciplinary Ecology Group University of Balearic Islands llucgarciaisopoda@gmail.com ; Jairo ROBLA, Department of Conservation Biology, Doñana Biological Station – CSIC. C/ Américo Vespucio, 26, 41092, Sevilla (Spain). E-mail: jairoroblasuarez@gmail.com

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 64 Any 2021 i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *