Description of Mica iberica sp. nov. and Porcellio cibioi sp. nov., two new terrestrial isopods previously confused with Porcellio ingenuus Budde-Lund, 1885 (Isopoda: Oniscidea: Porcellionidae)

Garcia, L. 2020. Description of Mica iberica sp. nov. and Porcellio cibioi sp. nov., two new terrestrial isopods previously confused with Porcellio ingenuus Budde-Lund, 1885 (Isopoda: Oniscidea: Porcellionidae). Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 63: 159-173. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 18-desembre-2020; revisió acceptada: 22-desembre-2020; data publicació 23-desembre-2020

Two new Iberian species of terrestrial Isopods (Crustacea: Oniscidea) of the family Porcellionidae are described. The specimens come from scientific collections preserved at the Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid and at the Centro Iberoamericano de la Biodiversidad of the University of Alicante (Spain). These had previously been identified as Porcellio ingenuus Budde-Lund, 1885, and published under that name in various scientific papers. A re-examination of these specimens and their comparison with the holotype of P. ingenuus, located in the Zoological Museum of the Moscow State University (Russia), has allowed them to be described as new species, assigned respectively to the genera Mica Budde-Lund, 1908 and Porcellio Latreille, 1804. Mica iberica sp. nov. comes from Priego (Cuenca) and is the second known species of this genus. Porcellio cibioi sp.nov. was collected in Salamanca and is closely related to Porcellio scaber Latreille, 1804. In this paper we also illustrate and describe the type-specimen of P. ingenuus briefly, a species described in the 19th century based on a single female specimen from Lisbon (Portugal).
Key words: Terrestrial isopods, taxonomy, Porcellionidae, Porcellio, Mica, new species, Iberian Peninsula.

Es descriuen dues noves espècies ibèriques d’isòpodes terrestres (Crustacea: Oniscidea) de la família Porcellionidae. Els exemplars provenen de col·leccions científiques conservades al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid i al Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la Universitat d’Alacant (Espanya). Aquests havien estat identificats anteriorment com Porcellio ingenuus Budde-Lund, 1885, i publicats amb aquest nom en diversos articles científics. Un reexamen d’aquests exemplars i la seva comparació amb l’holotip de P. ingenuus, conservat al Museu de Zoologia de la Universitat Estatal de Moscou (Rússia), ha permès descriure’ls com a noves espècies, assignades respectivament als gèneres Mica Budde-Lund, 1908 i Porcellio Latreille, 1804. Mica iberica sp. nov. prové de Priego (Conca) i és la segona espècie coneguda d’aquest gènere. Porcellio cibioi sp.nov. es va recol·lectar a Salamanca i està estretament relacionat amb Porcellio scaber Latreille, 1804. En aquest article també il·lustram i descrivim breument l’espècimen tipus de P. ingenuus, una espècie descrita al segle XIX, basada en un sol exemplar femella de Lisboa (Portugal).
Paraules clau: Isòpodes terrestres, taxonomia, Porcellionidae, Porcellio, Mica, noves espècies, Península Ibèrica.

Lluc Garcia, Balearic Museum of Natural Sciences/Interdisciplinary Ecology Group
University of Balearic Islands llucgarcia@telefonica.net ; ORCID ID
https://orcid.org/0000-0002-6043-288X

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 63 Any 2020 i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *