El género Schizobrissus Pomel, 1869 (Echinoidea, Spatangoida, Brissidae) en el Mioceno superior de Menorca (Illes Balears, Mediterraneo occidental)

Quintana Cardona, J. 2020. El género Schizobrissus Pomel, 1869 (Echinoidea, Spatangoida, Brissidae) en el Mioceno superior de Menorca (Illes Balears, Mediterraneo occidental). Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 63: 125 132. ISSN 0212-260X. e ISSN 2444 8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 3-novembre-2020; revisió acceptada: 14-desembre-2020; data publicació 16-desembre-2020

Por primera vez, se registra el género Schizobrissus Pomel, 1869 en el Mioceno superior de Menorca a partir del estudio de dos especies diferentes: Schizobrissus cruziatus (Agassiz in Agassiz et Desor, 1847) y Schizobrissus sp., presentes tanto en los sedimentos tortonienses como messinienses de la isla. Schizobrissus sp. se diferencia de S. cruziatus (y de los taxones supuestamente sinónimos Schizobrissus latus [Wrigth, 1855], Schizobrissus mauritanicus Pomel, 1887 y Schizobrissus locardi [Cotteau in Locard, 1887]) por un caparazón notablemente más comprimido en sentido antero-posterior. Tal diferencia parece indicar que Schizobrissus sp. es una especie aún no descrita, endémica del Neógeno balear.
Palabras clave: Fauna equinológica, especies sinónimas, facies calcareníticas, biodiversidad del Mioceno superior, nueva especie.

Per primera vegada, es registra la presència del gènere Schizobrissus Pomel, 1869 en el Miocè superior de Menorca a partir de l’estudi de dues espècies diferents: Schizobrissus cruziatus (Agassiz in Agassiz et Desor, 1847) i Schizobrissus sp. en els sediments tortonians i messinians de l’illa. Schizobrissus sp. es diferencia de S. cruziatus (i dels tàxons suposadament sinònims Schizobrissus latus [Wrigth, 1855], Schizobrissus mauritanicus Pomel, 1887 i Schizobrissus locardi [Cotteau in Locard, 1887]) per una closca notablement més comprimida en sentit antero-posterior. Tal diferència sembla indicar que Schizobrissus sp. és una espècie encara no descrita, endèmica del Neogen balear.
Paraules clau: Fauna equinològica, espècies sinònimes, facies calcarenitiques, biodiversitat del Miocè superior, nova espècie.

For the first time, the genus Schizobrissus Pomel, 1869 is recorded in the Upper Miocene of Menorca from the study of two different species: Schizobrissus cruziatus (Agassiz in Agassiz et Desor, 1847) and Schizobrissus sp., present in both Tortonian and Messinian of the island. Schizobrissus sp. differs from S. cruziatus (and the supposedly synonymous taxa Schizobrissus latus [Wright, 1855], Schizobrissus mauritanicus Pomel, 1887, and Schizobrissus locardi [Cotteau in Locard, 1887]) by a notably more compressed anterio-posterior test. This difference seems to indicate that Schizobrissus sp. is a species not yet described, endemic to the Balearic Neogene.
Keywords: Equinological fauna, synonymous species, calcarenitic facies, biodiversity of the upper Miocene, new species.

Josep QUINTANA CARDONA, Calle Gustau Mas, 79-1er, 07760 Ciutadella de Menorca (Illes Balears); Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Universitat Autonoma de Barcelona. Edifici ICTA-ICP, Calle de las Columnas s/n, Campus de la UAB, 08193 Cerdanyola del Vallès, Barcelona. E-mail: picoguevo@gmail.com

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 63 Any 2020 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *