The pearl oyster Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) (Bivalvia: Pteriidae) reaches Minorca, Balearic Islands. L’ostra Perlífera pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) (Bivalvia: Pteriidae) arriba a Menorca, Illes Balears.

Ballesteros, E., Marsinyach, E., Bagur, M., Sales, M., Movilla, J., Bolado, I. and Cefalì, M.E. 2020. The pearl oyster Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) (Bivalvia: Pteriidae) reaches Minorca, Balearic Islands. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 63: 97-108. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 12-novembre-2020; revisió acceptada: 24-novembre-2020; data publicació 28-novembre-2020

We report on the presence of the pearl oyster Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) in two sheltered areas of the island of Minorca, Maó Harbour and Fornells Bay. Shallow depths (0-1.5 m) have been surveyed by free diving. Living oysters have been found in only 4 of the 22 surveyed sites, with densities ranging between 2.12 oysters·100 m-2 and 0.12 oysters·100 m-2, which indicates that the species is currently non-invasive. Average shell length in the observed specimens was 60.2 ± 13.9 mm (mean ± SD). According to the size of the oldest specimen found and the reports of a shellfish farmer from the Maó Harbour, date of introduction should be around year 2016. Since the introduction is recent, attention must be paid to the future spread of this species, regarding its high invasive capacity in several Eastern Mediterranean localities.
Keywords: Pearl oyster, Pinctada radiata, alien species, Minorca, Balearic Islands, Mediterranean Sea.

Es dona a conèixer la presència de l’ostra perlífera Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) a dues badies de la costa de Menorca, el port de Maó i la badia de Fornells. S’han prospectat en apnea fons somers situats entre 0 i 1,5 m i s’han trobat ostres vives a 4 de les 22 estacions prospectades, amb densitats d’entre 2.12 ostres·100 m-2 i 0.12 ostres·100 m-2, lluny de densitats que podrien atribuir-se a una espècie invasora. La llargada mitjana de les ostres capturades ha estat de 60.2 ± 13.9 mm (mitjana ± DS). En funció de la mida de l’individu més gran observat i a la informació proporcionada per un mariscador del port de Maó, la data d’introducció ha de situar-se al voltant de l’any 2016. Com la introducció és recent, s’ha de vigilar la possible futura expansió d’aquesta espècie ja que té un elevat potencial invasor en diverses localitats de la Mediterrània Oriental.
Paraules clau: ostra perlífera, Pinctada radiata, espècie introduïda, Menorca, illes Balears, Mediterrània.

ENRIC BALLESTEROS: Centre d’Estudis Avançats de Blanes CSIC, Acc. Cala sant Francesc 14, 17300 Blanes, Girona, Spain. EVA MARSINYACH, MARINA BAGUR, MARTA SALES: Institut Menorquí d’Estudis, Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), Camí des Castell 28, 07702 Maó, Menorca, Spain. JUANCHO MOVILLA, IGNACIO BOLADO, MARIA ELENA CEFALÌ: Instituto Español de Oceanografía, Estació d’Investigació Jaume Ferrer, La Mola, Apartat de Correus 502, 07701 Maó, Menorca, Spain. Corresponding author: Enric Ballesteros kike@ceab.csic.es.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 63 Any 2020 i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *