The aquatic beetles (Coleoptera) of the Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, Balearic Islands.

Riddiford, N. J. and Foster, G. N. 2020. The aquatic beetles (Coleoptera) of the Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, Balearic Islands. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 63: 9-22. ISSN 0212-260X. e-ISSN 2444-8192. Palma (Illes Balears).

Recepció del manuscrit: 19-febrer-2020; revisió acceptada: 26-febrer-2020; data publicació 19-març-2020

An investigation into the aquatic coleopteran fauna of the Parc Natural de s’Albufera de Mallorca in 2011-15 was compared with hist25al records prior to the 21st Century. Forty-nine taxa were encountered, 19 of them not previously recorded. They included several of a species cited only once before in Europe; a further 4 were confirmed or new species for the Balearic Islands. Locations were sampled in all parts of the Parc including sites for which historical data were available. The two sets of data revealed changes in species composition and abundance with losses post 20th C coinciding with deteriorated water quality. Socio-economic developments including intensive farming at the periphery, water treatment plants not keeping pace with a burgeoning human population and overabstraction of ground water during prolonged periods of drought were identified as contributing factors to increased eutrophication, salinisation and point source pollution. Radical catchment-wide measures are required to return the Albufera waters to favourable ecological condition. The study sets a repeatable baseline for monitoring ecosystem recovery.
Key words: the Albufera de Mallorca, aquatic Coleoptera, monitoring, changes, water quality.


ELS ESCARABATS AQUÀTICS (COLEOPTERA) DEL PARC NATURAL DE S’ALBUFERA DE MALLORCA, ILLES BALEARS. Una investigació sobre la fauna de coleòpters aquàtics de Parc Natural de s’Albufera de Mallorca en 2011-15 va ser comparada amb els registres històrics anteriors al segle XXI. Van ser registrats quaranta-nou tàxons, 19 d’ells no citats anteriorment. Aquests incloïen diverses espècies només citades anteriorment només una vegada a Europa; altres 4 van ser confirmades o noves per a les Illes Balears. Van ser mostrejades localitzacions de totes les parts de Parc, inclosos punts per als quals es disposava de dades històriques. Els dos conjunts de dades van revelar canvis en la composició i abundància d’espècies amb pèrdues posteriors a el segle XX, coincidint amb el deteriorament de la qualitat de l’aigua. El desenvolupament socioeconòmic basat en l’agricultura intensiva a la perifèria, les plantes de tractament d’aigua que no mantenen el ritme d’una població humana creixent i la sobre-extracció d’aigua subterrània durant períodes perllongats de sequera es van identificar com a factors contribuents a l’augment de l’eutrofització, la salinització i la contaminació de fonts puntuals. Es requereixen mesures radicals en tota la conca per tornar les aigües de l’Albufera a condicions ecològiques favorables. L’estudi estableix una línia de base repetible per monitoritzar la recuperació de l’ecosistema.
Paraules clau: s’Albufera de Mallorca, coleòpters aquàtics, seguiment, canvis, qualitat de l’aigua.

Nick J. RIDDIFORD (corresponding author), TAIB, Schoolton, Fair Isle, Shetland ZE2 9JU, Scotland, UK, e mail taibnick@gmail.com; Garth N. FOSTER, Aquatic Coleoptera Conservation Trust, 3 Eglinton.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de BSHNB 63 Any 2020 i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *